PORADNIE SPECJALISTYCZNE
Start / Poradnie specjalistyczne / Dietetyka kliniczna
Gabinet dietetyka klinicznego zajmuje się poradnictwem żywieniowym dla osób z problemami zdrowotnymi, m.in. schorzeniami przewodu pokarmowego (choroby trzustki, wątroby, pęcherzyka żółciowego, żołądka), chorobami metabolicznymi (hipercholesterolemie, cukrzyca, dna moczanowa, otyłość), chorobami układu sercowo–naczyniowego, chorobami reumatycznymi, autyzmem.
Informacje dodatkowe:
Gabinet dietetyka klinicznego zajmuje się również :
- układaniem indywidualnych jadłospisów,
- edukacją żywieniową, m.in.: możliwość pozyskania informacji o doborze prawidłowych produktów podczas zakupów, komponowanie posiłków, praktyczne zasady prawidłowej i zdrowej diety,
- konsultacjami i poradami dla osób z nadwagą, jak i dla tych, którzy chcą poprawić lub utrzymać swoją sylwetkę.
Jak wygląda wizyta
Podczas pierwszej wizyty, trwającej około 1- 1,5 godziny dietetyk przeprowadza dokładny wywiad dotyczący:
- sposobu odżywiania i nawyków żywieniowych,
- aktualnego stanu zdrowia oraz przebytych chorób.
Diagnozuje wyniki przyniesionych badań. Dokonuje szczegółowych pomiarów – ciśnienia krwi, obwodu talii i bioder. Analizuje skład masy ciała. Razem z pacjentem obiera cel i do niego dostosowuje następne kroki. Daje pierwsze wskazówki, których należy przestrzegać, by wizyta dała oczekiwany rezultat.
Na pierwszą wizytę w miarę możliwości należy przynieść podstawowe wyniki badania krwi:
- morfologia,
- OB,
- poziom glukozy,
- poziom cholesterolu całkowitego, HDL, LDL,
- wyniki badań w zależności od schorzenia.
Lekarze przyjmujący:
Rejestracja on-line: